KOSGEB Kurslarına Nasıl Başvurulur?

KOSGEB kurslarına nasıl başvurulur sorusu kişilerin kurmayı düşündükleri iş ve yeterlilikleri ölçüsünde şekillenmektedir. Veri tabanına yapılacak kaydın ardından KOSGEB başvurusu alınmış olup, katılım için gerekli olan ilk şartın, kurslara başvurunun yerine getirilmesi sağlanır. KOSGEB kurs başvuruları e- devlet üzerinden ya da KOSGEB resmi sitesinden yapılabilmektedir. KOSGEB kurslarına nasıl başvurulur sorusuna ilişkin detaylar şu şekilde öne çıkmaktadır:
KOSGEB Resmi Sitesinden Kurs Başvurusu
KOSGEB sitesinden kurslara başvuru için izlenmesi gereken basamaklar şöyle sıralanabilir:
- KOSGEB resmi sitesine Google üzerinden giriş yapınız.
- Ekranda kullanıcı adı ve şifrenin bulunduğu bir pencere açılacaktır. Bu pencereyi kayıtlı KOSGEB girişimcileri kullanabilmektedir.
- Şifre ve kullanıcı adının istendiği pencerenin sağ üst kısmında KOBİ girişimci girişi sekmesi bulunmaktadır. Bu sekmeye tıklayınız.
- Sol kısımda bulunan sekmeleri açınız ve KOSGEB’e ilk giriş sekmesine tıklayınız.
- Açılacak ekranda iki adet form bulunmaktadır. Üst kısımdaki başlangıç seviyesindeki işletme sahipleri ve yeni girişimciler için, alt kısımdaki ise girişimci desteklerinden yararlanmak isteyen büyük ölçekli firmalar içindir üst kısımdaki formu dikkatlice okuyunuz.
- Form, aynı zamanda başvuru kılavuzu görevi de görmektedir. Bu nedenle sorulan soruların tümünü doğru bir şekilde yanıtlayınız.
- Alt kısımda bulunan Kaydet butonuna tıklayarak bilgilerinizi kaydediniz. Kaydetmeden önce özellikle T.C. kimlik numarası ve telefon numaranızın doğru olarak girildiğinden emin olunuz.
- Doldurduğunuz bu formun çıktısını alınız.
- Aldığınız çıktı ve gerekli belgelerle birlikte KOSGEB il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapınız.
- Eğitimden en geç 5 gün önce yapılması gereken bu başvuruların sonuçları ve kesin eğitim tarihleri, size kayıtlı cep telefonunuz aracılığıyla ulaştırılacaktır.
Bu aşamaları takip ettikten sonra KOSGEB kurslarına başvurunuz tamamlanmış olur.
E- Devlet Aracılığıyla KOSGEB Kurslarına Başvuru
KOSGEB kurslarına e-devlet üzerinden başvuru yapmak için öncelikle T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Yapılan girişin ardından izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Sağ üst kısımda bulunan arama çubuğuna KOSGEB Başvurusu yazınız.
- Seçenekler arasından KOSGEB Girişimcilik Başvurusu butonunu seçiniz.
- Karşınıza gelen ekranda size ait, e- devlet üzerinde tanımlı bilgilerin bir dökümü ve üst kısımda ‘Bilgileriniz paylaşılacaktır. Bilgilerinizin paylaşılmasını istemiyorsanız işleme devam etmeyiniz’ uyarısı bulunmaktadır. Devam butonunu tıklayınız.
- Açılacak ekranda boş bir tablo görülecektir. Tablonun orta kısmında ‘Kayıt Yok’ yazısı görülecektir. Sağ üst kısımda bulunan Yeni Kayıt butonuna tıklayınız.
- Ardından açılacak ekranda, e- devlette kayıtlı bilgilerinizin kullanılmasıyla doldurulmuş bir form görülecektir.
- Bilgilerinizin kullanılmasıyla doldurulmuş Girişimci Bilgileri kısmındaki bilgilerinizi kontrol ediniz. Hata varsa düzeltiniz.
- İkinci kısımda kurs seçimi adlı bir form ile karşılaşacaksınız. Bu formdaki hiçbir bölüm doldurulmamıştır. Bu kısımda kurs almak istediğiniz şehri, birimi ve bu birimle bağlantılı kurs başlangıç ve bitiş tarihlerini seçebilirsiniz.
- Seçtiğiniz tarihlerle bağlantılı olarak kursun verileceği tam adres, alt kısımdaki Kurs Adresi bölümünde otomatik olarak görülecektir.
- Üçüncü kısımda yapmak istediğiniz iş konusundaki bilgiler istenmektedir. Burada işinizi kurmak istediğiniz il, ilçe, iş fikrinin konusu, iş fikrine yönelik deneyimler, kursu aldıktan ne kadar süre sonra (ay bazında) işinizi kuracağınız, işletmede çalıştırmayı planladığınız kişi sayısı, gerekli sermaye, hazırda bulunan sermaye miktarı sorulacaktır. Sorulara tutarlı ve akıllıca yanıtlar vermeniz, KOSGEB kurslarına kayıt olmanız ve girişimcilik desteklerinden yararlanmanız açısından önemlidir.
- Tüm bilgileri doldurduktan sonra Kaydet butonuna tıklayınız. Kaydettiğiniz formun çıktısını alınız.
E-devlet üzerinden yapılacak bu işlemlerin ardından formun çıktısının kurs başlangıcı için saklanması gereklidir.
KOSGEB Girişimcilik Kursu Başvuru Şartları
KOSGEB kurs başvurusu koşulları şöyle sıralanabilir:
- Kişilerin KOSGEB alt yapısına yaptıkları başvuruları çıktılarını alarak belgelemeleri gerekmektedir.
- E- devlet ya da KOSGEB internet sitesi üzerinden yapılacak başvurularda doldurulan formlarda hata veya yanlış bilgi bulunmamalıdır.
- Kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gereklidir.
- Başvuru formlarının doldurulmasının ardından KOSGEB merkezlerine müracaat edilmeli, detaylı bir iş ve meslek danışmanlığı alınmalıdır.
- Adayların sadece internet üzerinden yaptıkları başvurular, girişimcilik kursuna katılım için yetersizdir. Bu nedenle yapılan başvurunun çıktısı ile birlikte KOSGEB merkezlerine müracaat edilmesi gerekmektedir.
- KOSGEB kurs başvurusu yapan adayların daha önce iş tecrübesinin olması ve iş kurmak istedikleri alana dair bilgi sahibi olmaları gereklidir.
- KOSGEB kurs başvurusu yapacak adayların, iş kurmak istedikleri alan için gerekli sermayenin en az %40’ına sahip olmaları gereklidir. KOSGEB, hiçbir sermaye hazırlığı bulunmayan girişimcilere destek vermemektedir.
- KOSGEB kurslarına kayıt yaptıracak kişinin, kayıt zamanında çalışmıyor olması gerekmektedir. Çalışmakta olan kişilerin KOSGEB kurs başvuruları iptal edilir.
KOSGEB Girişimcilik Kursu Ne Zaman?
KOSGEB girişimcilik kursunun zamanı başvuru tarihinden en erken 5 gün, en geç 60 gün sonrasıdır. Sistem üzerinden yapılacak başvurularda kursun farklı periyotları seçilebilmektedir. Bu sürelerden daha uzun vadede açılacak kursların zamanı, talebe ve talep gelen şehre göre değişiklik gösterir. Kurs zamanları genellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde daha sıklıkla seçilir. İstanbul’da açılan KOSGEB kursları ayda 2-3 defa olabilirken, küçük şehirlerde bu süreler iki ayda bire kadar düşer.
KOSGEB Kurslarının İçeriği
KOSGEB kurslarının eğitim içeriği kursiyerlerin girişimcilik istekleri ile planlı ve programlı bir şekilde iş yerlerini kurmaları üzerine eğilir. Ders konuları iki modül şeklinde verilmektedir.
- İlk modülde ders kapsamı iş planı ve çalışma becerisi konuludur. Bu konuların sınırları içerisinde işi kurma, aylık ve yıllık hedefler belirleme, işin kurulumu için gerekli sermayenin özellikleri gibi konuları içerir. Bu modülün iyi bir şekilde anlaşılmasından sonra ikinci modüle geçilir.
- İkinci modül yapılan planları gerçekleştirmek için çalışma modellerini içerir. Çalışma stratejilerine uygun plan yapma, plana uygun hareket etme ve planı uygulayabilme motivasyonunu konu alır.
- Üçüncü modül, iş kavramı, iş konusunda işverenlerin çalışanları örgütlemesi ve özverili çalışma ortamı oluşturması, atölye çalışmaları, Pazar seçimi, Pazar alanlarını uygun şekilde belirleme gibi konuları içerir.
- Dördüncü modül içerisinde iş hayatında sorunlar ve sorunlarla başa çıkma yöntemleri anlatılmaktadır. Bu anlatımların ardından kurs, atölye çalışmaları ile desteklenir.
KOSGEB Kurs Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
KOSGEB kurslarına nasıl başvurulur kayıtta gereken belgeler şöyle sıralanabilir:
- Kimlik fotokopisi
- Daha önceden İŞKUR’a kayıtlı olduğuna dair belge
- KOSGEB formu doldurulurken beyan edilen sermaye miktarının varlığına dair belge
- Çekilmiş ancak ödeme aşamasında olan banka kredilerinin ödeme planı veya banka kredisi ve borcunun olmadığı durumlarda KOSGEB anlaşmalı bankalarından alınacak borcu yoktur belgesi
- KOSGEB internet sitesinden veya e- devlet üzerinden yapılan başvurularda doldurulan formun çıktısı
Bu belgelerin hazır olması halinde KOSGEB merkezlerinden başvuru yapılabilmektedir.
KOSGEB Kursları Kaç Saattir?
KOSGEB kurslarının süresi en az 32 saattir. Bu süreler eğitime göre değişiklik gösterir. Sınıf içerisinde harcanan zamanın tamamı, eğitim süresi olarak geçer. Tüm eğitim süresinin %80’inden azına gelmiş olan girişimci, kurs belgesini alamaz.
KOSGEB Kursları Ücretli Mi?
KOSGEB kurs ücreti bulunmamaktadır. Devlet, kurs masrafları dahilinde bazı kalemlerdeki masrafları karşılar. Bu kalemler şöyle sıralanabilir:
- Katılımcıların zorunlu giderleri
- Katılımcıların kursa katılımı için uygun görülen yer
- İş kazası ve ders sırasındaki kazalara karşın sağlık sigortası
- Eğitmen ve eğitim araçları ücreti
Bu kalemlerde meydana gelen KOSGEB kurs harcamalarını devlet karşılamaktadır.